Screeningsonderzoek
Als je je zorgen maakt over het gedrag en de ontwikkeling van je kind is het niet altijd duidelijk of het wel nodig of aangewezen is om onmiddellijk een volledig differentiaal diagnostisch onderzoek te doen naar bijvoorbeeld Autisme, AD(H)D, trauma, hechtingsstoornissen, hoogbegaafdheid, syndroomstoornissen, enz ...
Veel ouders denken dat het belangrijk is dit zo snel mogelijk te doen, maar er kunnen verschillende redenen zijn waarom het beter is om dit ook niet te overhaasten. Dat is bijvoorbeeld meestal het geval bij jonge kleuters omdat er plots grote sprongen kunnen zijn in de ontwikkeling, als je het gevoel hebt dat je wel vat hebt op de meeste situaties, als het leren op school en het welbevinden van je kind voldoende goed is, enz. In dat geval kan een verkennend screeningsonderzoek en een adviesgesprek over de verdere aanpak je ook al een eind op weg helpen.
Op een later tijdstip kan je er dan nog altijd voor kiezen om het onderzoek uit te breiden naar een volledig handelingsgericht diagnostisch onderzoek. Dat wordt zinvol als de moeilijkheden blijven aanhouden, als je merkt dat bij jezelf de behoefte groeit om een specifieker zicht te krijgen op de moeilijkheden, je meer handvaten zoekt om er beter mee om te gaan, of gerichter de ondersteuningsmogelijkheden op school wil verkennen.
Handelingsgerichte psychodiagnostiek op maat van kinderen
Een goed psychodiagnostisch onderzoek bij kinderen dient niet alleen om het gedrag van kinderen beter te kunnen begrijpen, maar vooral aanzetten te geven om er beter mee om te gaan. Met alleen te weten DAT je kind bijvoorbeeld Autisme heeft, kan je niet veel, want dat is maar een afkorting. Het is vooral belangrijk dat je in dat geval inzicht krijgt HOE Autisme het dagelijks leven van je kind beïnvloedt. We streven ernaar om een handelingsgerichte diagnose te stellen die als basis dient voor de verdere begeleiding.
Wij zijn gespecialiseerd in differentiaal diagnostisch onderzoek naar Autisme, AD(H)D, trauma, hechtingsstoornissen, hoogbegaafdheid, dyslexie en syndroomstoornissen. Ouders kunnen ook bij ons terecht voor een tweede opinie over een vroeger gestelde diagnose.
Een handelingsgericht onderzoek brengt de individuele moeilijkheden en sterke kanten van je kind in kaart en geeft je inzicht in welke mate gedragskenmerken van Autisme, ADHD of hoogbegaafdheid aanwezig zijn. Dat is altijd helpend, ook als je kind (net) niet aan de officiële criteria voldoet voor een bepaalde diagnose. Gedragskenmerken van Autisme, ADHD, hoogbegaafdheid, dyslexie... komen immers in veel variaties en ernstgraden voor. Daarom ligt onze focus vooral op het in kaart brengen van individuele neurodiversiteit waarmee je aan de slag kan, in plaats van enkel op een ja/nee- diagnose.
De meeste onderzoeken gebeuren in samenwerking met een kinder- en jeugdpsychiater of een kinderarts zodat we de best mogelijke zorg voor je kind kunnen bieden.
Onderzoek naar Autisme bij kinderen
Je kunt bij ons terecht voor een handelingsgericht psychodiagnostisch onderzoek naar autisme. Met het onderzoek krijg je een beter inzicht in de moeilijkheden waar je kind mee kampt en leer je ook de sterke punten van je kind kennen. Wij houden niet zo van het woord 'autismespectrumstoornis', omdat dit woord enkel verwijst naar de beperkingen die autisme in het dagelijks leven met zich meebrengt. Kinderen met autisme zijn anders dan andere kinderen en hebben een eigen manier van denken en van zijn, maar daarom hoeven we dat nog geen 'stoornis' te noemen. Wij verkiezen de woorden 'autisme' of 'neurodiversiteit'.
Na het onderzoek krijg je een helder en begrijpelijk verslag. Zo helpen wij ouders en leerkrachten om de juiste ondersteuning en begeleiding te kunnen bieden. Heel wat kinderen en hun ouders komen na het diagnostisch traject ook nog een tijdje op begeleiding in onze praktijk. Dit kan helpen om met de aandachtspunten van het onderzoek aan de slag te gaan en de zelfkennis en het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.
Onderzoek naar AD(H)D bij kinderen
Zoek je duidelijkheid over AD(H)D bij jouw kind? Vroeger sprak men over types zoals ADHD en ADD, maar deze indeling is al jaren verouderd. Sinds 2014 ziet de wetenschap dat meer als een spectrum, maar de oude denkbeelden over de 'types' van ADHD blijven nog hardnekkig aanwezig, ook in het onderwijs en bij professionelen. Je kan bij ons terecht voor een handelingsgericht psychodiagnostisch onderzoek gericht op concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit. Kinderen met AD(H)D hebben vaak moeite met het volgen van de lessen, huiswerk maken, plannen en rustig blijven.
Na het onderzoek ontvang je een helder en begrijpelijk verslag. Hiermee helpen we jullie om de juiste ondersteuning en begeleiding te vinden. Heel wat kinderen en hun ouders komen na het diagnostisch traject dan ook nog een tijdje op begeleiding in onze praktijk. Dit kan helpen om met de aandachtspunten van het onderzoek aan de slag te gaan en de zelfkennis en het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.
Onderzoek naar trauma of hechtingsstoornissen bij kinderen
Zoek je hulp bij het begrijpen van een eventueel trauma of een hechtingsstoornis bij jouw kind? Een psychodiagnostisch onderzoek naar trauma of hechting heeft de bedoeling om de impact ervan op het leven van jouw kind te kunnen in kaart brengen. Kinderen met trauma of hechtingsstoornissen worstelen vaak met gevoelens van angst, verdriet of woede.
Met het onderzoek helpen we je ook om stappen te zetten richting herstel.
Onderzoek naar hoogbegaafdheid bij kinderen
Denk je dat je kind hoogbegaafd is? Een onderzoek naar hoogbegaafdheid is veel meer dan het afnemen van een intelligentietest. We onderzoeken kenmerken zoals intellectuele capaciteiten, creatieve denkprocessen, intense interesses, beleving- en zijnsaspecten. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak uitdaging nodig om gemotiveerd blijven. Ze vervelen zich vaak, stellen soms moeilijk gedrag of hebben moeite met gezag en sociale interacties. Kenmerken van hoogbegaafdheid liggen soms ook dicht bij gedragskenmerken van ADHD of Autisme.
Ons onderzoek helpt niet alleen om de eigenheid van je kind beter te begrijpen, maar ook om te zoeken hoe je het welbevinden van je kind kan verhogen. Heel wat kinderen en hun ouders komen na het diagnostisch traject dan ook nog een tijdje op begeleiding in onze praktijk. Dit kan helpen om met de aandachtspunten van het onderzoek aan de slag te gaan en het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.
Zo gaan we te werk bij een handelingsgericht onderzoek
Onze teamwerking en jarenlange klinische ervaring staan borg voor kwaliteit.
Wij volgen de richtlijnen van het Kwaliteitscentrum voor diagnostiek.
-
Aanmelding
- Maak op onze website een afspraak voor een intakegesprek. Dat gaat snel en eenvoudig.
- De afspraken staan ongeveer 6 tot 8 weken op voorhand beschikbaar. Zo houden we onze wachttijden kort.
1 - Maak op onze website een afspraak voor een intakegesprek. Dat gaat snel en eenvoudig.
-
Intakegesprek
-
We brengen jullie vraag in kaart en luisteren naar jullie verwachtingen.
-
We geven er de voorkeur aan dat je kind ook aanwezig is op het intakegesprek
-
We geven advies over de werkwijze die voor jullie het meest aangewezen is. We beginnen nooit zomaar aan een onderzoek zonder na te gaan of het onderzoek (op dit moment) wel zinvol is.
- We informeren je over de onderdelen van het onderzoek, de tijdsplanning en de kostprijs.
2 -
-
Werkwijze
-
Elk onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen start met een studie over de (vroege) kindertijd.
-
Als er meerdere hypotheses mogelijk zijn (bijvoorbeeld ASS en/of AD(H)D en/of hoogbegaafdheid, ...) werken we stap voor stap. We analyseren dan eerst de tussentijdse resultaten voordat we verder gaan in een bepaalde richting. Zo vermijden we om onnodige onderzoeken te doen.
3 -
-
Psychodiagnostisch onderzoek
- Het onderzoek gebeurt door een gespecialiseerd psycholoog die in teamverband werkt.
- In de meeste gevallen bestaat een onderzoek uit 4 onderzoeksdelen van 1,5 tot 2 uur. Bij kinderen van de basisschool is er meestal ook een schoolgedeelte. Bij complexere onderzoeksvragen zoals bijvoorbeeld een onderzoek naar ADHD én Autisme zijn er meestal 6 onderzoeksdelen.
4 - Het onderzoek gebeurt door een gespecialiseerd psycholoog die in teamverband werkt.
-
Valideringsconsult bij de kinder- en jeugdpsychiater
-
We maken een afspraak voor je kind bij de kinder- en jeugdpsychiater
- Het secretariaat brengt jullie op de hoogte van de afspraak
5 -
-
Eindbespreking en verslag
-
We voorzien een uitgebreide eindbespreking.
- Je ontvangt een uitgebreid verslag met veel praktische informatie zodat je er ook verder mee aan de slag kan. Het verslag is geen eindpunt, maar biedt je een nieuwe start.
6 -
-
Terugbetaling
- Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit (Zie Tarieven & Terugbetaling)
7 -
Begeleiding of psychotherapie
- Je kan na het onderzoekstraject bij ons terecht voor verdere begeleiding, coaching of psychotherapie
8
Onderzoek naar dyslexie
Denk je dat je kind dyslexie heeft? Dyslexie is een leerstoornis waardoor het leren lezen en/of spellen moeilijk verloopt. Als je kind een achterstand heeft op het vlak van lezen en/of spellen en ook met remediëring en oefening die achterstand niet kan inhalen, is verder onderzoek aangewezen. Je kan vanaf juni 2025 hiervoor bij ons terecht.
Moeite met lezen en/of spellen kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Ons onderzoek brengt de aard en de ernstgraad van de lees- en spellingsmoeilijkheden bij je kind in kaart zodat daarna de gepaste hulp kan worden geboden op school en/of met buitenschoolse hulp.
Intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie
Wij doen alle verbale en niet-verbale intelligentieonderzoeken voor terugbetaling van logopedie voor kinderen vanaf 2,5 jaar.
Hiervoor is geen intakegesprek nodig. De kostprijs bedraagt 155 euro. Je kan hiervoor rechtstreeks een afspraak maken op onze website.
Het verslag wordt de dag nadien al aan de logopediste bezorgd.
Meer weten?
Alle vragen & antwoorden-
Hoe maak ik een eerste afspraak?
Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in.
Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren.Je kan via onze website geen afspraak maken bij een geconventioneerd psycholoog. Dat kan wel via www.elpen.be
-
Hoe werken jullie op het vlak van psychodiagnostiek?
We werken multidisicplinair in samenwerking met een kinderneuroloog of een kinder-en jeugdpsychiater, een neuroloog of een psychiater. De onderzoeken gebeuren in teamverband en met interne supervisie zodat we een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit kunnen garanderen. Wij werken volgens de richtlijnen van het Kwaliteitscentrum voor diagnostiek.
Je kan na je diagnostisch traject ook bij ons terecht voor verdere begeleiding. Het diagnostisch traject leidt niet alleen tot de vaststelling van een diagnose, maar biedt vooral ook inzichten hoe je ermee kan omgaan.
Kwaliteitsvolle psychodiagnostische onderzoeken vragen veel ervaring, kennis en specialisatie. We hebben veel ervaring met complexe differentiaal psychodiagnostische vragen zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen ADHD en autisme, OCD en autisme, borderline en autisme, trauma en autisme, enz.
-
Is een psychodiagnostisch onderzoek altijd wel nodig?
Nee, een onderzoek is alleen zinvol bij aanhoudende moeilijkheden die het functioneren van elke dag belemmeren.
We stellen soms vast dat mensen te snel aankloppen bij een diagnostisch centrum. Dat heeft meerdere oorzaken zoals o.a. de hype op sociale media over ADHD, Autisme en persoonlijkheidsstoornissen.
-
Waarom zou ik een onderzoek laten doen? Ik ben helemaal geen voorstander van labels.
Een officiële diagnose opent soms wel wat deuren, maar met een label alleen kun je inderdaad niet zo veel bereiken. Daarmee zet je nog geen concrete stappen om er beter mee om te gaan.
Een goed psychodiagnostisch onderzoek biedt vooral informatie over hoe bijvoorbeeld ADHD of ASS in jouw leven aanwezig is, tot welke beperkingen het leidt en hoe je er tot nu toe mee omgaat. Van daaruit kun je dan verdere stappen zetten. We noemen dit 'handelingsgerichte' diagnostiek.
-
Kan ik op basis van het onderzoek in Eclips zorgtoeslag aanvragen voor mijn zoon/dochter?
Ja, dat kan als je aan de vorwaarden voldoet. Als je een bevestigde diagnose hebt na het onderzoek in Eclips kan je zorgtoeslag aanvragen. We noemen dit de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Als je wenst dat wij hier bijkomende attestering voor opmaken, vragen we een vergoeding van 75 euro.
-
Kan ik op basis van het onderzoek in Eclips een persoonlijk assistentiebudget voor mijn zoon/dochter aanvragen bij VAPH?
Ja, dat kan als je aan de voorwaarden voldoet. Het persoonlijk asstentiebudget (PAB) is een budget op maat waarmee je rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) kan aanvragen of ondersteuning van een multifunctioneel centrum (MFC). Als je wenst dat wij hier bijkomende attestering voor opmaken, vragen we een vergoeding van 75 euro.
Heb je een vraag?
Je vindt het antwoord wellicht in onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan anders gerust even contact opnemen.