Psychotherapie

Psychotherapie is een behandelmethode voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychische klachten of relationele problemen. Vaak zijn er ook andere klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, nek- en rugklachten, enz.

Wij werken hoofdzakelijk vanuit de cognitieve gedragstherapie, de oplossingsgerichte therapie, het systemisch denken en de gestaltherapie De cognitieve gedragstherapie heeft een sterke wetenschappelijke basis en gaat ervan uit dat de bril waarmee we naar dingen kijken een grote invloed heeft op onze emoties en ons doen en laten. Acceptance en Commitment Therapy kan je ook helpen om beter met ongemak en spanningen in het leven om te gaan en meer te leven naar je eigen waarden. De oplossingsgerichte therapie helpt je om te kijken naar de oplossing van je probleem zodat je niet in je probleem blijft vasthangen. In de systeemtherapie staan de relaties binnen het gezin of de partnerrelatie centraal. De gestalttherapie is een holistische en ervaringsgerichte therapie die aan de slag gaat met de waarnemingen en gewaarwordingen in het hier-en-nu. Door het verhogen van het bewustzijn (awareness) komt er ruimte vrij om dingen op een andere manier te ervaren en nieuwe keuzes te maken.

We kiezen op het intakegesprek de werkwijze die voor jou het meest garanties biedt op succes. Dat betekent dat wij afhankelijk van je concrete aanmeldingsvraag, je persoonlijke leerstijl en je voorkeur wetenschappelijk, actiegericht of ervaringsgericht te werk gaan. 

Maak kennis met ons stappenplan

Elk traject is verschillend, maar in het algemeen volgen we de volgende stappen.
Onze teamwerking en jarenlange ervaring staan borg voor kwaliteit.

 • Aanmelding

  • Maak via de website een afspraak voor een intakegsprek

  1
 • Intakegesprek

  • We brengen je vraag in kaart en luisteren naar je verwachtingen.

  • We bespreken hoe we je verder kunnen helpen en bekijken welke aanpak voor jou het meeste garanties biedt op succes

  • Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. (Zie Tarieven & Terugbetaling)

  2
 • Psychotherapie

  • Je krijgt een vaste psycholoog of psychotherapeut met de juiste kennis en ervaring.

  • We werken in het begin op wekelijkse of tweewekelijkse basis.

  • We gaan actiegericht en/of ervaringsgericht met je aan de slag, zodat je ook echt stappen vooruit zet.

  • We gebruiken hoofdzakelijk methodieken waarvan de efficiëntie wetenschappelijk is aangetoond.

  3
 • Nazorg

  • Je kan na je traject contact blijven houden als je dat wenst.

  4
 • Waar staan jullie voor?

  Groepspraktijk Eclips is een groepspraktijk van erkende klinisch psychologen en pedagogen die een bijkomende therapeutische of psychodiagnostische opleiding hebben genoten of daarvoor in opleiding zijn. We werken ook met een erkende loopbaanbegeleider/stress- en burn-outcoach. De belangrijkste kernwaarden in onze missie zijn professionaliteit en hulp op maat. Ons team is hoogopgeleid en beschikt over veel medewerkers met een lange ervaring. 

 • Hoe maak ik een eerste afspraak?

  Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in. Zo verliezen we op het intakegesprek geen tijd met het noteren van administratieve informatie.

  Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren. Als je bijkomende informatie wenst, kan je een e-mail sturen naar info.kortrijk@groepspraktijk-eclips.be of info.gent@groepspraktijk-eclips.be.

 • Waarom is er een coördinatie- en administratiekost?

  Op het intakegesprek vragen we je ook om een coördinatie- en administratiekost te vereffenen. Dit bedrag is een vergoeding voor het werk van de coördinator die het centrale aanspreekpunt is van onze praktijk en hiervoor je administratief en inhoudelijk dossier voorbereidt en opmaakt, je toewijst aan de meest geschikte Eclipsmedewerker en therapeutische of psychodiagnostische aandachtspunten voor deze medewerker formuleert. Op die manier bewaken wij o.a. onze kwaliteit en professionaliteit.

 • Hoe werken jullie? Wat mogen we van de begeleiding, coaching of psychotherapie verwachten?

  Er bestaan grote verschillen in de manier waarop psychologen werken. Elke psycholoog heeft natuurlijk een eigen persoonlijke stijl, maar verschilt vooral ook op het vlak van opleiding en specialisatie. Het is belangrijk dat je daar zicht op hebt, zodat je weet of die psycholoog wel voor je geschikt is.  
  Wij werken in Eclips hoofdzakelijk vanuit de cognitieve gedragstherapie, de oplossingsgerichte therapie, het systemisch denken, de gestaltherapie en coachingtechnieken. Dat betekent dat wij afhankelijk van je concrete situatie en je persoonlijke voorkeur wetenschappelijk, actiegericht of ervaringsgericht te werk gaan. Zo maak je sneller vorderingen. 

Heb je een vraag?

Raadpleeg dan zeker even onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan ook gewoon even bellen of mailen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×