Coaching en begeleiding op maat van jongeren
Als jongeren met iets zitten, hebben ze een veilige ruimte nodig om hun gedachten en gevoelens te verkennen. Het helpt hen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het versterken van hun probleemoplossend vermogen.
Met de gepaste begeleiding kunnen jongeren niet alleen hun huidige uitdagingen overwinnen, maar ook belangrijke vaardigheden ontwikkelen voor later. Soms is ook ouderbegeleiding voorzien.
Coaching bij moeite met plannen of studeren
Veel jongeren vinden het lastig om hun schoolwerk te plannen en voldoende en efficiënt te studeren. Dit kan leiden tot discussies thuis, stress en lagere schoolresultaten. Hierdoor verliezen ze ook vaak hun zelfvertrouwen en motivatie. Vaak proberen de ouders dan de controle over te nemen, maar dat leidt meestal niet tot een goede oplossing.
Met gerichte begeleiding op maat kunnen we jongeren helpen om beter met hun schoolwerk om te gaan zodat ze hier ook meer voldoening uithalen. Daarbij is het vooral belangrijk dat ze geleidelijk aan meer autonomie ontwikkelen. Zonder een gevoel van autonomie krijgt motivatie immers weinig kansen. We leren hen hoe ze zicht krijgen op hun eigen valkuilen, realistische planningen kunnen maken, effectieve studietechnieken kunnen toepassen, prioriteiten kunnen stellen, enz.
Coaching bij weinig motivatie voor school
Veel jongeren worstelen met een gebrek aan motivatie voor school, wat kan leiden tot lage cijfers, spijbelen en een negatieve houding. Dit kan hun toekomstperspectieven en zelfvertrouwen aantasten.
We helpen jongeren om hun persoonlijke doelen concreet te maken en een verband te zien tussen hun schoolprestaties en hun toekomstige ambities. Door middel van gesprekken en motiverende technieken leren we hen hoe ze zichzelf kunnen motiveren, een positieve mindset kunnen ontwikkelen en hun schoolwerk met meer enthousiasme kunnen aanpakken.
Coaching bij gepest worden
Pesten kan een grote impact hebben op het leven van jongeren. Het kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid en zelfs depressie. Voor jongeren is het belangrijk om zich veilig en geaccepteerd te voelen, zowel op school als daarbuiten.
Jongeren die gepest worden hebben vaak ondersteuning nodig om hiermee om te gaan. We leren hen hoe ze hun zelfvertrouwen kunnen versterken, assertiever kunnen worden, negatieve gevoelens kunnen verwerken en steun kunnen zoeken.
Coaching bij jongeren met gedragsproblemen
Tijdens de puberteit kunnen gedragsproblemen zoals opstandigheid, agressie, onverschilligheid of het niet naleven van regels een grote uitdaging zijn. Deze problemen kunnen de relatie met ouders, leraren en leeftijdsgenoten onder druk zetten en leiden tot stress en conflicten.
Met de juiste ondersteuning kunnen jongeren leren om beter met hun emoties en gedrag om te gaan. We helpen hen inzicht te krijgen in de oorzaken van hun gedragsproblemen en leren hen strategieën om hun emoties te beheersen en positieve keuzes te maken.
Zo gaan we te werk
-
Aanmelding
-
Maak op onze website een afspraak voor een intakegesprek. Dat gaat snel en eenvoudig.
- De afspraken staan ongeveer 6 tot 8 weken op voorhand beschikbaar. Zo houden we onze wachttijden kort.
1 -
-
Intakegesprek
-
We brengen jullie vraag in kaart en luisteren naar jullie verwachtingen.
-
We geven er de voorkeur aan jullie zoon/dochter ook op het intakegesprek aanwezig is.
-
We bespreken hoe we jullie verder kunnen helpen.
2 -
-
Coaching en begeleiding
-
Je zoon/dochter krijgt een vaste psycholoog of pedagoog met de juiste kennis en ervaring.
-
We werken in het begin op wekelijkse of tweewekelijkse basis.
-
We gaan actiegericht met je zoon/dochter aan de slag.
3 -
-
Terugbetaling
Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. (Zie Tarieven & Terugbetaling)
4 -
Nazorg
Je kan na het traject ook contact blijven houden.
5
Meer weten?
Alle vragen & antwoorden-
Hoe maak ik een eerste afspraak?
Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in.
Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren.Je kan via onze website geen afspraak maken bij een geconventioneerd psycholoog. Dat kan wel via www.elpen.be
-
Kan ik via de website een afspraak maken voor begeleiding of psychotherapie bij een geconventioneerd psycholoog?
Nee, dat kan niet. De beschikbare geconventioneerde uren bij onze psychologen/pedagogen zijn immers beperkt en enkel bedoeld voor kwestbare groepen. Je vindt op de website www.elpen.be een overzicht van alle (deels) geconventioneerde psychologen in je regio.
-
Waarom zit in de kostprijs van de intake ook een gedeelte voor coördinatie- en administratiekosten inbegrepen?
Dit bedrag is een vergoeding voor het werk van de coördinator die het centrale aanspreekpunt is in onze praktijk. De coördinator bereidt je administratief en inhoudelijk dossier voor, wijst je toe aan de meest geschikte medewerker en formuleert therapeutische of psychodiagnostische aandachtspunten. Op die manier bewaken wij onze kwaliteit en professionaliteit.
-
Hoe werken jullie op het vlak van begeleiding, coaching of psychotherapie?
Er zijn grote verschillen in de manier waarop psychologen werken. Elke psycholoog heeft natuurlijk een eigen persoonlijke stijl, maar verschilt vooral ook op het vlak van opleiding en specialisatie. In veel gevallen is het sterk aangewezen dat de psycholoog ook een erkende therapeutische opleiding heeft gehad. Het is belangrijk dat je daar zicht op hebt, zodat je weet of die psycholoog wel voor je geschikt is.
Wij werken in Eclips hoofdzakelijk vanuit de cognitieve gedragstherapie, de oplossingsgerichte therapie, het systemisch denken, de gestaltherapie en coachingtechnieken. We kiezen de aanpak die het beste bij je past. Zo maak je sneller vorderingen.
Heb je een vraag?
Je vindt het antwoord wellicht in onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan anders gerust even contact opnemen.