Psychotherapie op maat van kinderen


Psychotherapie helpt kinderen die te maken hebben met emotionele moeilijkheden, psychische problemen of gedragsproblemen. Door middel van gesprekken en/of speltherapie met een psycholoog/psychotherapeut of pedagoog/psychotherapeut, werkt het kind aan het begrijpen en oplossen van deze problemen. 

Onze kinderpsychologen/pedagogen werken o.a. op basis van de volgende therapievormen:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): helpt kinderen om negatieve gedachten en gedragspatronen te veranderen of er anders mee om te gaan

  • Oplossingsgerichte therapie: benadrukt het kijken naar oplossingen en naar wat je vooruit kan helpen in plaats van te blijven hangen in het negatieve

  • Systeemtherapie: richt zich op de interacties en relaties binnen het gezin

 

Cognitieve gedragstherapie bij kinderen

Cognitieve gedragstherapie (CGT) voor kinderen heeft een stevige wetenschappelijke basis en werkt door hen te helpen begrijpen hoe hun gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn. Hier zijn enkele concrete voorbeelden van hoe dit in de praktijk werkt:  

  • Gedachten onderzoeken: Stel dat een kind bang is om in de klas te spreken. De psycholoog kan het kind helpen herkennen wat het denkt, bijvoorbeeld: "Iedereen zal me uitlachen."
     
  • Gedachten uitdagen: De psycholoog vraagt het kind om na te denken of deze gedachte wel juist is, en als ze juist is of ze wel erg is. "Is het echt waar dat iedereen je zal uitlachen? Wanneer heb je voor het laatst iemand anders uitgelachen zien worden in de klas? En als het dan toch eens gebeurt, is dat dan zo erg dat andere kinderen eens met je lachen?
     
  • Helpende gedachten ontwikkelen: Samen bedenken ze een meer helpende gedachte, zoals: "Ik heb dit geoefend en kan het goed. Misschien vinden mijn klasgenoten het zelfs interessant en als ik niet uit mijn woorden geraak, is dat niet zo erg. Dat gebeurt bij andere kinderen ook."

Oplossingsgerichte therapie bij kinderen

Oplossingsgerichte therapie voor kinderen gaat niet focussen op de oorzaken waarom iets moeilijk verloopt, maar richt zich op het vinden van oplossingen. Vaak zijn kinderen zodanig gericht op de problemen die ze ervaren, dat ze niet meer stil staan bij hoe een oplossing of een verbetering er voor hen zou kunnen uitzien en hoe ze dit kunnen bereiken. 

Systeemtherapie bij kinderen

Systeemtherapie voor kinderen richt zich op het verbeteren van de relaties binnen een gezin. Tijdens de sessies komt bijvoorbeeld het gezin samen om te praten over hun gevoelens en communicatie. De psycholoog helpt hen te begrijpen hoe ze met elkaar omgaan en wat dit voor gevolgen heeft. Ze ontdekken sterke punten en bedenken samen oplossingen voor problemen zoals dagelijkse ruzies.

Zo gaan we te werk

  • Aanmelding

    • Maak op onze website een afspraak voor een intakegesprek. Dat gaat snel en eenvoudig.

    • De afspraken staan ongeveer 6 tot 8 weken op voorhand beschikbaar. Zo houden we onze wachttijden kort.
    1
  • Intakegesprek

    • We brengen jullie vraag in kaart en luisteren naar jullie verwachtingen.

    • We geven er de voorkeur aan dat je kind ook aanwezig is op het intakegesprek.

    • We bespreken hoe we jullie verder kunnen helpen.

    2
  • Psychotherapie

    • Je kind krijgt een vaste psycholoog of pedagoog met de juiste kennis en ervaring.

    • We werken in het begin op wekelijkse of tweewekelijkse basis.

    • We gaan actiegericht met je kind aan de slag.

    3
  • Terugbetaling

    Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. (Zie Tarieven & Terugbetaling)

    4
  • Nazorg

    Je kan na het traject ook contact blijven houden.

    5
  • Hoe maak ik een eerste afspraak?

    Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in.
    Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren.

    Je kan via onze website geen afspraak maken bij een geconventioneerd psycholoog. Dat kan wel via www.elpen.be

  • Kan ik via de website een afspraak maken voor begeleiding of psychotherapie bij een geconventioneerd psycholoog?

    Nee, dat kan niet. De beschikbare geconventioneerde uren bij onze psychologen/pedagogen zijn immers beperkt en enkel bedoeld voor kwestbare groepen. Je vindt op de website www.elpen.be een overzicht van alle (deels) geconventioneerde psychologen in je regio.

  • Waarom zit in de kostprijs van de intake ook een gedeelte voor coördinatie- en administratiekosten inbegrepen?

    Dit bedrag is een vergoeding voor het werk van de coördinator die het centrale aanspreekpunt is in onze praktijk. De coördinator bereidt je administratief en inhoudelijk dossier voor, wijst je toe aan de meest geschikte medewerker en formuleert therapeutische of psychodiagnostische aandachtspunten. Op die manier bewaken wij onze kwaliteit en professionaliteit.

  • Hoe werken jullie op het vlak van begeleiding, coaching of psychotherapie?

    Er zijn grote verschillen in de manier waarop psychologen werken. Elke psycholoog heeft natuurlijk een eigen persoonlijke stijl, maar verschilt vooral ook op het vlak van opleiding en specialisatie. In veel gevallen is het sterk aangewezen dat de psycholoog ook een erkende therapeutische opleiding heeft gehad. Het is belangrijk dat je daar zicht op hebt, zodat je weet of die psycholoog wel voor je geschikt is.  

    Wij werken in Eclips hoofdzakelijk vanuit de cognitieve gedragstherapie, de oplossingsgerichte therapie, het systemisch denken, de gestaltherapie en coachingtechnieken. We kiezen de aanpak die het beste bij je past. Zo maak je sneller vorderingen. 

Heb je een vraag?

Raadpleeg dan zeker even onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan ook gewoon even bellen of mailen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×