De coördinator van onze vestiging in GENT is omwille van verlof niet bereikbaar van 8 tot en met 25 november.

Groepspraktijk Eclips komt binnenkort op VTM


De onderwerpen mentale gezondheid, psychotherapie en psychodiagnostiek zijn steeds vaak in de media. De recente uitzending van PANO over 'de jacht op labels' heeft de moeilijkheden van ouders en cliënten die op zoek zijn naar een goed psychodiagnostisch onderzoek goed in beeld gebracht. De wachtlijsten in de gesubsidieerde centra zijn veel te lang, terwijl ouders en cliënten wanhopig op zoek zijn naar een oplossing. Wij zijn hier natuurlijk al veel langer vanop de hoogte, maar de uitzending heeft pijnlijk aan het licht gebracht dat de verschillen in kwaliteit tussen de privécentra groot zijn met als excessen amateurisme, onwetenschappelijke werkwijzen,... Het is voor ouders en cliënten heel moeilijk om dit zelf te beoordelen en de weg te vinden naar gepaste hulp.

Wij brengen in het VTM programma 'Kan ik het ook' dit thema op 29 december en 4 januari ook kort onder de aandacht. Op die manier proberen we een kleine bijdrage te leveren om de kwaliteit en de toegankelijkheid van psychodiagnostiek in Vlaanderen te verhogen. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om op dit vlak initiatieven te nemen.

In dit TV item komen vier onderwerpen aan bod.

1. Kan ik zelf een diagnose stellen?

NEE.
Op Tik Tok en andere socials vind je overal afvinklijstjes met 'kenmerken' van ADHD of autisme waar mensen zich in menen te herkennen. Diagnostiek van ADHD en autisme vraagt echter veel kennis en specialisatie. Er zijn tal van redenen waarom zelfdiagnostiek geen goed idee is. De meeste mensen zijn er ondertussen wel achter dat dokter Google geen goed alternatief is voor de huisarts en de geneesheer-specialist. Op het vlak van ADHD, autisme en mentale gezondheid in het algemeen, laten veel mensen zich echter nog op het verkeerde been zetten.

 

2. Kan ik het dan laten onderzoeken?

Ja, MAAR. 
Het is hierbij wel belangrijk dat het onderzoek (min of meer) volgens de richtlijnen van het Kwaliteitscentrum voor diagnostiek gebeurt en niet alleen op een bedenkelijke manier een labeltje aflevert. Jezelf of je kind laten 'testen' is eigenlijk ook een verkeerde uitdrukking. Er bestaat helemaal geen ADHD-test of een autismetest. Wij gebruiken wel in beperkte mate testonderzoeken, maar die maken maar een onderdeel uit van een onderzoekstraject. Bij een goed onderzoek is het belangrijk dat er niet alleen iets wordt vastgesteld of gelabeld, maar dat het onderzoek ook duidelijke aanknopingspunten biedt hoe je er verder mee aan de slag kan.

 

3. Kan ik overal gemakkelijk terecht om een professionele diagnose te laten stellen?

NEE, JAMMER GENOEG NIET.
De lange wachtlijsten in de gesubsidieerde centra zijn gekend. Voor volwassenen kan dat zelfs oplopen tot 3 à 4 jaar. Dan maar naar een privécentrum? Dat kan zeker, en in meerdere centra wordt uitstekend werk geleverd, maar je moet er rekening mee houden dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit tussen de privécentra. Er bestaat op dit vlak immers geen regulering. De overheid draagt op dit vlak een grote verantwoordelijkheid. De reportage van PANO heeft o.a. heel wat misbruiken aan het licht gebracht. Onderzoeken waarin op een uurtje of twee een 'diagnose' wordt gesteld voor een bedrag van pakweg 500 euro zijn dan wel goedkoop, maar niet professioneel. Omdat heel wat ouders en cliënten wanhopig op zoek zijn naar een snelle diagnose, worden ze vaak zonder het te weten slachtoffer van ontoelaatbare praktijken. 

 

4. Is een onderzoek altijd nodig?

NEE, ZEKER NIET.
We zien dat ouders en cliënten nu vaak te snel bij een centrum aankloppen voor een onderzoek, omdat ze bijvoorbeeld ongerust worden gemaakt door wat ze horen op school of op internet of sociale media vinden. Ouders en cliënten kunnen altijd bij ons terecht, maar dat hoeft daarom niet te betekenen dat we onmiddellijk een diagnostisch onderzoek moeten doen. We kunnen ook samen bespreken op welke manier we de moeilijkheden kunnen aanpakken en pas later beslissen of een onderzoek wel nodig is. Een diagnostisch onderzoek is enkel aangewezen als er gedurende langere tijd aanhoudende moeilijkheden zijn.

Heb je een vraag?

Raadpleeg dan zeker even onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan ook gewoon even bellen of mailen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×